Παλιά εξαρτήματα υπολογιστών

Written by  on October 28, 2011 

εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να μαζευτεί υλικό από παλιούς υπολογιστές που δε χρειάζομαστε, ώστε να φτιαχτούν μηχανήματα για να εξυπηρετηθούν ελεύθεροι χώροι αλλά και άνθρωποι χωρίς δυνατότητα αγοράς υπολογιστή. φαντάζομαι όλοι μας αναγνωρίζουμε τη σημασία της γνώσης που προσφέρει ένας υπολογιστής με σύνδεση στο διαδίκτυο. γνώμη μου έιναι ότι όλοι οι ελεύθεροι χώροι πέρα από βιβλιοθήκη πρέπει να προσφέρουν και σύνδεση στο διαδίκτυο. δυστυχώς τα έξοδα διατήρησης ενός τέτοιου χώρου είναι μεγάλα και χωρίς τα μηχανήματα αυτά (νοικια, λογαριασμοί, κ.α.) οπότε προσπαθούν και τα παιδιά που έχουν ξεκινήσει τη προσπάθεια με το παλιό υλικό να προσφέρουν ότι μπορούν.

δεν είναι εύκολη δουλειά. η διαλογή του υλικού και μόνο παίρνει αρκετό χρόνο, η συναρμολόγηση επίσης και να μη μιλήσω και για το στήσιμο του με ελέυθερο λογισμικό.

πολλά πράγματα δεν χριεάζονται γιατί υπάρχουν σε “υπεραφθονία” οπως

– οθόνες 15″ crt. (οι κλασσικές παλιές δλδ). οποτε, αν έχετε καμια 17″ ή και μεγαλύτερη που δε θέλετε ή και 15″ lcd, προσέλθετε..

– δισκέττες και οδηγοί δισκεττών. (δε χρησιμοποιεί κανείς δισκέττες στις μέρες μας..) αν το βγάλετε απο το tower το drive της δισκέττας σκεφτείτε να το πάτε για κανονική ανακύκλωση.

– σκληροί δίσκοι μικρότεροι των 20Gb δε προσφέρονται για πολλά πράγματα. ναι μεν για μια εγκατάσταση gnu/linux αρκούν και 3Gb αλλά για να είναι λειτουργικό χρειάζεται αρκετά παραπάνω.

– μνήμες RAM κάτω των 64Mb είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν κάπου. παρόλ’ αυτά δε λέμε οχι στα 64mb.. εντάξει τις 32Mb δε τις θέλουμε. ανακυκλώστε τες.

– cdrom drive πάλι παίζουν άπειρα. αν έχετε όμως κανα dvd και ακόμα καλύτερα κανα dvd-wr (αντιγραφικό) τότε οκ. 🙂 . εννοέιται και δισκάκια άγραφα cdr πάντα χρειάζονται.. (πολλές φορές μοιράζονται cd με gnu/linux σε κόσμο)

-επεξεργαστές κάτω των 400Μhz δύσκολα θα βοηθήσουν. κάτω από 300Μhz με τίποτε. μόνο την ώρα που θα περιμένουμε μπροστά στην οθόνη για να πάμε στην επόμενη σελίδα είναι αποτρεπτικό να το κάνουμε κάτι. 😀

-κάρτες γραφικών κάτω των 64Mb. έχει γεμισει ο τόπος.

– κάρτες δικτύου γενικά χρειάζονται έχω την εντύπωση. όσο και αν είναι φτηνές και απλά εξαρτήματα έχω την εντύπωση ότι λείπουν. οι ασύρματες κάρτες επίσης είναι σπάνιες..

– modem οχι. με τίποτε. πλέον τηλεφωνική γραμμή για σύνδεση στο διαδίκτυο δε χρησιμοποιεί ουτε ο σερζάν.. 😛

 

εννοειται αν έχετε κάτι χαλασμένο ΜΗ ΤΟ ΦΕΡΕΤΕ. δεν είμαστε η ανακύκλωση συσκευών. σκοπός μας είναι να χρησιμοποιούμε παλια εξαρτήματα για να φτιάχνουμε κάτι από αυτά. τα χαλασμένα δε μπορούμε να τα κάνουμε κάτι.

για περισσότερα διαβάστε εδώ :

http://ufu.gr/reuse

http://www.ufu.gr/?q=node/259

 

αν κάποιος χρειάζεται κάτι σε εξάρτημα επίσης επικοινωνεί με το ufu και ρωτάει.

στο παρελθόν σε εκδηλώσεις του sid εκτός αθηνας πηγαίναμε και στημένα μηχανήματα με gnu/linux. δυστυχώς λόγω έλλειψης χρόνου έχουν σταματήσει και οι εκδηλώσεις και τα στησίματα, και το sid 😀

οπότε πέρα από εξαρτήματα, αν έχετε σχετικές γνώσεις (hardware/software) και σας περισσέυει και χρόνος και θέλετε να βοηθήσετε, επικοινωνήστε πλιζ…  🙂

Category : TechTech Activism

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

css.php